Translate

Translate

4 Ekim 2013 Cuma





Eveeet...

Isvecte bir baska sasirtici gunesli gün! Böyle günlerde insanlar kertenkele misali, buldukları ilk fırsatta dışarı çıkar ve güneşten faydalanırlar. Biz de toplumun bir parçası olmak hasebi ile kızımla çıktık dışarıya...

Hava nefisti bugün fakat havada bir başka nefis koku vardı. Sebebi bugünün "kanelbulle" günü olması.








      Kanelbulle, tarçınlı sarma olarak simultane çevirilebilir Türkçeye. Adı böylesine basit, lezzeti ve kokusu anlatılmaz bu lezzetin orijini biraz şaibeli. Zira ben bu lezzetle Dubai'de, bir Amerikan kafesinde tanışmıştım. Stockholm'e ilk geldiğimde sokaklarda gezerken, tanıdık gelen bir kokuyu takib ettiğimde, unutamadigim o guzeli ,biraz şekil değiştirmiş bir şekilde bulup, çok mutlu olmuştum.
Şu an emin olun tüm İsveç bloggerlarında kanelbulle tarifleri ve resimleri yüklenmiştir ya da yüklenmeye hazırlanıyordur. İşte size isveçin en çok satan gazetesinin web sayfası... http://www.dn.se/nyheter/sverige/kanelbullens-dag-ar-har/
Bana sorarsanız,bir mudcakes hastası olarak, amerikan versiyonu daha muhteşem. Aman burdakiler duymasın...
İsveç versiyonu için buraya bakabilirsiniz, ama ben size amerikan versiyonunun tarifini ,bu akşam yaptığım "cinnabon" un tarifini vereceğim.
Deneyin...pişman olmayacaksınız...( reklam sloganı gibi oldu...komik! )

Malzemeler;

hamuru:
1 cup sut (cup ölcegi olarak benim ekmek makinasindan cikan kabi kullaniyorum ama Turkiyedekiler sanirim esse magazalarinda bulabilirler bu ölcegi)
1/3 cup tereyag (eritilmis)
1/2 cup tozseker
1 cay kasigi tuz
2 yumurta
yasmaya (buradakiler 50gr`lik)
4 1/2 cup un (duruma gore un miktari biraz artabilir ya da azalabilir)
(isterseniz hamura kakule tohumlari ezip katabilirsiniz. gercekten de cok farkli bir aroma katiyor hamura)

ici:

100 gr. tereyag (oda sicakliginda )
2 yemek kasigi tarcin ( istediginiz kadar abartabilirsiniz)
1 cup esmer seker.

sos:

250gr krem peynir
1/4 cup tereyag yumusak
1 cay kasigi vanilya
1 1/2 cup pudra seker


Yapilisi:
 
Sutun ve sekerin icine mayayi ufalayarak mayanin ölmeyecegi bir sicakliga gelene kadar isitin.


...ayri bir kaba 4 cup kadar unu koyun. Uzerine tuzu da ekleyin ve ortasina bir havuz acin. Havuzun icine yumurta, erittiginiz tereyag ve mayali sekerli sut karisimini ekleyip yumusak bir hamur kivamini elde edene kadar yogurun. eritilmis yag ile yapilan hamurlarda kivami ayarlayamamak gibi bir problem olabilir.
     Eger mayali hamurlara acemi iseniz, tavsiyem, hamur elinizden kurtulur kurtulmaz un eklemeyi birakin.
   Simdi uzerini strec film ile örtun ve bir havlu ile kapatarak hamur iki Katina cikana kar mayalanmaya birakin. Uzerindeki strec, mayalanma sirasinda hamurun saldigi gazi iceride tutarak daha guzel mayalanmasini saglamak icin...
...hamur bu hale gelene kadar isterseniz benim gibi, tursu kurabilirsiniz ;)



...bu tarifi baska bir gune birakip cinnabon tarifimize geri donuyorum...

 
resimde ic malzemelerinin hazirlanmis halini göruyorsunuz. Oda sicakligindaki tereyag, esmer seker ve tarcin. Bu macunu hamurumuzun ortasina surecegiz....

 

...hamuru elimizle ikiye bölelim ve yagladigimiz tezgahimizin uzerine yaklasik 1 cm kalinliginda olacak sekilde dikdörtgen sekilde acalim.

 
...sunu belirtmek isterim ki hamurun kalinligi zevkinize kalmis. hazirladigimiz tarcinli macunu da ikiye bölup hamurumuzun uzerine surelim ve uzun kenarindan baslayarak rulo yapalim.

 

....her bir ruloyu 12 esit parcaya bölelim. kolaylastirmak icin once ikiye, sonra herbir parcayi yine ikiye bolerek elde ettigimiz 1/4 luk parcayi da 3 e bölebiliriz. (bayaa bi matematik problem gibi oldu. cocuklariniza bu metini gösterip; ali sonunda ruloyu kaca bölmustur? sorusu ile matematik seviye tesbit sinavi yapabilirsiniz :) )
...pisirme kagidi koydugunuz tepsiye resimdeki gibi yerlestirdiginiz rulolari uzerlerini tekrar strec+havlu ile örterek tepsi mayalanmasina birakin.

bundan sonrasinda mayalanan rulolarinizi buzdolabina kaldirip, Sabah kahvaltisina pisirebilirsiniz. (Dolaptan 200 derecedeki firina direk!)
ya da benim cocuklarim gibi sabirsiz evlatlara sahipseniz direk firina göderip uzerleri altin rengi olana kadar pisirin. ( yaklasik yarim saat)

icingi icin , yani sosu icin malzemelerin hepsini krema haline gelene kadar karistirin ve firindan cikan cinnabonlarin uzerlerine boca edin. Oy oy oy! diyor buradakiler böylesi manzaralar karsisinda...
bilmem siz ne dersiniz?
Pin It

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder