Gurbette
yaşamanın cilvelerinden birisi de, Türkiye’de yaşarken burun kıvırdığınız
şeylere özlem duymanızmış. Üç yıllık gurbetçi olarak yazıyorum. “Gurbetçi”...
ne enteresan bir tabirdir bu... “Gurbetçi”!! üstelik de “Almancı”!! bir
büyüğüm, bu konudaki sitemini dile getirirken bana: “ Ne demek Almancı! Alman
mı satıyoruz biz?!” demişti bana. Bu mantıkla “Gurbetçi"de gurbet mi satar? Aksine,
gurbet satamıyor, gurbete düçar.
Neyse...Arkadaşlarla
bir araya gelip, gurbetimizi, dertlerimizi, yanlızlığımızı paylaştığımız
akşamlardan birisi idi bu akşam ve evvelden anlaştığımız gibiö ikramları ev
sahibine yaptırmamak adına, ben tuzlu ikram hazırlamak için mutfağa yöneldim.
Ama tarif defterimi karıştırırken fark ettim ki tarif defterimdeki tariflerin
hemen hemen tamamı tatlı. Acaba bu konunun kilo sorunlarımızla alakası var
mıdır ki?
İlk paragraf ile
bağlantı kuracak olursak, yaptığım tarif simit oldu ve arkadaşlar da pek memnun
oldu.
Tarif, bütün “gurbetçiler”
için gelsin.
Malzemeler:
1 su bardağı Süt
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 paket 50gr.lık yaşmaya
5 bardak kadar un
Üzeri için:
1 çay bardağı üzüm pekmezi
1 çay bardağı su
Susam
Yapılışı:
Süt, su , şeker
vesıvıyağı bir kaşrole alıp mayayı içine ufalayarak ısıtmaya başlayın. Mayanın
sevdiği, ılık bir kıvama gelince kenara alın, bu arada, hamur yoğurma kabına
unu ekleyip ortasına açtığımız havuza evvela yumurtamızı kıralım. Sonra ılık,
sütlü karışımımızı da ekleyip güzelce yoğuralım. Kabımızın üzerini plastik bir
streç ile örtüp, mayalanmaya bırakalım.
Hamur iki katı
büyüklüğe gelince, hamuru 8 eşit parçaya ayıralım. Ben evvela hamuru yuvarlak iken tıpkı pasta dilimler gibi,
evvela 4 e, sonra da 8e bölüyorum. Bu 1/8 lik hamurların herbirisini de 8 e
bölüyorum. Neticede elimizde 64 tane küçük hamurumuz oluyor.
Herbirini elimizle
uzun bir ip gibi yapıyoruz ve iki tane
ipi birbirine dolayarak simit şeklini veriyoruz. Bu simitleri evvela pekmez-su
karışımına, sonra da susama bulayıp tepside mayalanmaya bırakıyoruz.
Önceden ısıtılmış
200 derecelik fırında istediğiniz kızarıklığa ulaşana kadar pişiriyoruz. Benim
simitlerim 15 dakikada piştiler. Yanlız dikkat; pişirmenin son dakikaları çok
hızlı gerçekleşiyor, diziye dalmayı asla tolare etmez, benden uyarması ;)
afiyet olsun!Pin It
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder