Translate

Translate

2 Ekim 2013 Çarşamba

sonbahar geldii...

 
yapraklar buralarda Istanbul`a gore daha bir cabuk dokuluyor. Stockholm´den bahsediyorum.
Size zaman icinde kimbilir ne özelliklerinden bahsedecegim ama bugun asagidaki resim ile baglanti kurmak icin elmalardan bahsedeyim dedim biraz.
Elma, Isvec`in milli meyvasi gibi birsey. Illa ki her bahceli evin bir elma agaci var. Her konuda hayati kolaylastirici icatlara sahip olan Isvecliler, resimdeki alet ile de agaclardaki elmalari topluyorlar.
Aklima yakin bir arkadasimla, yillar evvel Adapazari, Karasu´daki köylerini ziyaretimiz geliyor. Cogunlugu karadenizli olan köyun sakinleri, hemen hemen her evin bahcesindeki elma ve armut agaclarini toplamak icin, uzun bir sopanin ucuna , l lt. lik yada daha buyuk boydaki mesrubat siselerinin ustunu kesip baglamislardi. yurdum insani ;))
 
 ...eveeet... buralarda daha ekim basinda olmamiza ragmen (2 ekim 2013) hava sicakliklari geceleri 4 derecenin altina iniyor. Bizim arabaya sorarsaniz bu sicaklik "donma tehlikesi" uyari sinyalini yakmak icin yeter de artar bile. Dolayisi ile dallarindaki kucuk kirmizi elmaciklari seyretmeye doyamamiza ragmen artik agacimizin hasat zamani gelmis oluyor. Zira gece don yasarlarsa, gunduz isi artmasi ile cozulur ve bu döngu birkac kez tekrarlanirsa, elmalardan hayir gelmezmis. Velhasili bizim elmalar toplandi. Eee...ne yapacagim ben simdi bu kadar elma ile??
Bizim buyuklerimizin "helal lokmani haram etme!" uyarisi geregince komsulara birer torba gönderildi ancak hala epeyi bir elma var elde. Aklima Istanbul`da kalan o guzel arkadaslarimdan birisinin tarifi geldi, uzerine oglumun ingilizce dersinin ödevi olan "evde birseyler pisirip, okulda anlatma"da gelince, actim benim tarif defterimi..
Ben birilerinden aldigim tariflerin yanina o kisinin adini da yazarim ki aklimda daha iyi yer etsin. bu tarifin adi: Havos´un Elmali Strudel`i.

... yarim saat icinde misafirinin gelecegini ögrenen herkeze siddetle tavsiye edecegim bir tarif... Bingo tariflerimdendir.

Malzemeler:

3 yumurta
3 (kahve) fincan tozseker
3 (kahve) fincan un
1 (kahve) fincan siviyag (aycicek yagi kullandim ama misirözu de olur)
kabartmatozu, vanilya (Turkiye disindaysaniz, birer tatli kasigi aciklamasini eklemek lazim)
elma (soyup, iri kupler halinde dogranmis)
tarcin (elma ile birlikte olmazsa olmaz)
ceviz (elmanin bir baska olmazsa olmazi)


Firini 170 dereceye ayarlayip, isinmasini beklerken elmalari soyup iri kupler halinde dograyalim. borcamin buyuk tepsisinin icine yayalim. Uzerine gönlunuze gore tarcin ve iri dövulmus cevizleri dökun. Bundan sonra yumurtalarla sekeri birlikte iyice bir karistiralim. Mikserle olursa daha iyi olur. Iyice renk degistirdikten sonra siviyagi da ekleyelim.(Bundan sonrasinda mikseri kullanmamak daha iyi olur).Zamaniniz varsa, elediginiz unun uzerine kabartma tozu ve vanilyayi da ekleyip yavasca karistirin. Tepsideki elmalarin uzerine bu karisimi dökelim. Karisim tepsiye az gibi görunecek size panik olmayin.Hamuru yavasca akitarak elmalarin uzerlerini örtmeye calisin. Pisme sirasinda hamur elmalarin arasina girecek ve sizin tahmininizin aksine elmalarin uzerleri tamamen örtulecek.
Isinan firininizin orta katinda, 30 dakika kadar (firindan firina sure degisebilir ama uzerinin kizarmasini bekleyin) pisirin. uzerine pudra sekeri sepeleyerek, mumkun ise ilik ilik servis edin.
Ister benim gibi sicacik bir cay ile, ister buz gibi bir bardak soguk sut ile... keyfinize kalmis...
Afiyet olsun

Pin It

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder